Rondom werk/Beter in samenwerken

Samenwerken een kunst een kunde

Samenwerken, op een harmonieuze manier met anderen omgaan, is een kunst en kunde, en niet iedereen van nature gegeven. De een is wat verlegener of meer op zichzelf, de ander is juist het tegenovergestelde daarvan en nadrukkelijk aanwezig.

Vele hoogbegaafden vinden het dan ook moeilijk om op een soepele, plezierige manier om te gaan met collega's en leidinggevenden. Ze zijn vooral bezig met de inhoud, niet zozeer met de relatie. Vaak voelen ze zich als een kat in het nauw niet gezien en begrepen, niet op waarde geschat.

Vele collega's en leidinggevenden van hoogbegaafden daarentegen ervaren zo'n hoogbegaafde juist als een lastpak waar je weinig grip op hebt en die erg arrogant kan zijn of juist vooral zijn eigen weg gaat.

Beter in samenwerken

Ik leer hoogbegaafden effectiever en persoonlijker omgaan met anderen. Beter luisteren en communiceren, beter samenwerken, invoelen wat er gebeurt bij de ander, zich toegankelijker en kwetsbaarder opstellen.

Om dit goed te kunnen, is het nodig dat je eerst leert luisteren naar wat er bij jezelf speelt op gevoelsniveau. Met welke thematiek je worstelt en hoe dat doorwerkt in hoe en wat je doet naar anderen. Je leert ook over groepen en groepsdynamiek, over jouw positie in de groep, en hoe je dat zelf kunt (bij)sturen.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat je pestgedrag ervaart, of discriminatie, vanwege bijvoorbeeld ethniciteit of gender. Ook in die gevallen kun je leren om daar op een effectieve manier mee om te gaan.

Pragmatisch herkaderen

In de begeleiding ben ik persoonlijk, praktisch, pragmatisch en open. Ik coach met een therapeutische ondertoon en ben daarnaast uitstekend op de hoogte van zakelijke en bedrijfsmatige processen. Je leert over jezelf, hoe je in elkaar steekt, wat je aandeel in de problemen is en hoe je het ook anders en beter kan aanpakken.

Sinds 2002 begeleid ik honderden hoogbegaafden per jaar. Ondernemers, managers, consultants, medewerkers, mensen in een verkeerde baan, werkzoekenden, mensen die zich mislukt voelen.

Ik ben opgeleid tot bedrijfseconoom en heb een diverse achtergrond (onder meer ondernemer in de horeca, manager en consultant in de noodhulp, adviseur en consultant small businesses, specialist financiële informatica). Ik ben therapeut NAP en lid van NOLOC, de Nederlandse Organisatie van Loopbaancoaches. Ik ben tevens historicus en politicoloog. Ik was lid van Mensa.

Voel je welkom
Peter Spelbos

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin

Volgende pagina

Beter worden in wat je doet

Werk

Begeleiding 1:1 - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo