Samenwerken een kunst een kunde

Samenwerken, op een harmonieuze manier met anderen omgaan, is een kunst en kunde, en niet iedereen van nature gegeven. De een is wat verlegener of meer op zichzelf, de ander is juist het tegenovergestelde daarvan (en zelfs als het van nature wel gegeven is, kunnen gebeurtenissen van vroeger dat gedrag in de weg staan).

Vele hoogbegaafden vinden het dan ook moeilijk om op een manier om te gaan met collega's en leidinggevenden die ze als plezierig ervaren. Als een kat in het nauw voelen ze zich niet gezien en begrepen, niet op waarde geschat.

Vele collega's en leidinggevenden van hoogbegaafden daarentegen ervaren zo'n hoogbegaafde juist als een lastpak waar je weinig grip op hebt en die erg dwingend of arrogant kan zijn of vooral zijn eigen weg gaat.

Beter in samenwerken

Ik leer hoogbegaafden effectiever en persoonlijker omgaan met anderen. Beter luisteren en communiceren, beter samenwerken, invoelen wat er gebeurt bij de ander, zich toegankelijker opstellen. Met een modewoord: zich kwetsbaarder opstellen.

Om dit goed te kunnen, is het nodig dat je eerst leert luisteren naar wat er bij jezelf speelt op gevoelsniveau. Met welke thematiek je worstelt en hoe dat doorwerkt in hoe en wat je doet naar anderen. Je leert ook over wat een groep is en hoe die zich samenstelt. Je leert over jouw positie in de groep, en hoe je dat zelf kunt (bij)sturen.

Dit alles leer je het best en makkelijkst in een groepstraining, zoals onze training Assertief Connecten, maar als je dat vooralsnog een stap te ver vindt, kan dat ook een op een (en uiteraard is voor een combinatie van een op een en een training ook wel wat te zeggen).

Naast onze training Assertief Connecten geven we ook de Boosheidstraining voor als je worstelt met teveel boosheid in je gedrag. Daarvoor geldt hetzelfde verhaal.

Pragmatisch herkaderen

In de begeleiding ben ik persoonlijk, praktisch, pragmatisch en open. Ik coach met een therapeutische ondertoon en ben daarnaast uitstekend op de hoogte van zakelijke en bedrijfsmatige processen. Je leert over jezelf, hoe je in elkaar steekt, wat je aandeel in de problemen is en hoe je het ook anders en beter kan aanpakken.

Sinds 2002 begeleid ik honderden hoogbegaafden per jaar. Ondernemers, managers, consultants, medewerkers, mensen in een verkeerde baan, werkzoekenden, mensen die zich mislukt voelen.

Ik ben opgeleid tot bedrijfseconoom en heb een diverse achtergrond (ondernemer in de horeca, manager en consultant in de noodhulp, adviseur en consultant small businesses, specialist financiële informatica). Ik ben therapeut NAP en lid van NOLOC, de Nederlandse Organisatie van Loopbaancoaches. Ik ben tevens historicus en politicoloog. Ik was lid van Mensa.

Peter Spelbos

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin

Volgende pagina

Beter worden in wat je doet

Werk

Begeleiding 1:1 - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo

Menu

Hoogbegaafdheid - Praktisch - Tests - IDEE - Contact & zo - Home - Begeleiding - Relatietherapie - Werk - Training