Burnout en zo

Dat je tegenwoordig in je werk grote kans loopt een burn-out te krijgen of overspannen te raken, is bekend.

De oorzaken hiervan zijn ook duidelijk: de over de jaren almaar toenemende werkdruk in combinatie met de ene reorganisatie na de andere en een organisatie van arbeid die primair toegesneden is op het belang van de organisatie en niet zozeer op die van de medewerker.

Concreet gezegd is de oorzaak van een burnout in essentie een mismatch tussen enerzijds wat je vindt dat je moet doen en wat de organisatie van je verwacht en anderzijds wat je kunt geven. Als dat teveel uit elkaar loopt, kan je lijf dit niet meer opbrengen.

Onder de degenen die uitvallen met een burn-out, vind je vele hoogbegaafden. Die zijn immers vaak zeer plichtgetrouw en gericht op perfectie, terwijl ze daarbij minder goed letten op hun grenzen.

Er vanaf komen

Een burn-out is geen psychiatrisch probleem. Van een burnout kom je af door op twee fronten te werken: de psychische klacht en de overstress.

Wat betreft het eerste gaat het daarbij om inzicht krijgen in je gedragspatronen en die te veranderen. Wat betreft de overstress is het nodig dat je leert ontstressen.

Voor hoogbegaafden geldt daarbij ook nog dat er bijna altijd een verband is tussen het hoogbegaafde en de burn-out en dat het zaak is dat duidelijk te hebben om er in de toekomst anders mee om te kunnen gaan.

Pragmatisch herkaderen

Samen kijken we naar hoe je je werk en alles daaromheen vormgeeft en waar zich de problemen voordoen. Je leert over jezelf, hoe je in elkaar steekt, wat je aandeel in de problemen is en hoe je het ook anders en beter kan aanpakken.

In de begeleiding ben ik persoonlijk, praktisch, pragmatisch en open. Ik coach met een therapeutische ondertoon en ben daarnaast uitstekend op de hoogte van zakelijke en bedrijfsmatige processen.

Ik begeleid vele hoogbegaafden. Ondernemers, managers, consultants, medewerkers, mensen in een verkeerde baan, werkzoekenden, mensen die zich mislukt voelen. Ze zijn me allemaal even lief.
Hoogbegaafd Therapeut Hoogbegaafden Peter Spelbos

Ik heb onder meer een achtergrond als ondernemer, manager, adviseur small business en consultant, en ben tevens opgeleid tot bedrijfseconoom.

Peter Spelbos

Training

Indien toepasselijk en zinnig adviseren we begeleiding 1 op 1 in combinatie met de Assertiviteitstraining, de Training Persoonlijk Leiderschap, en/of Werken met Spelbos.

Onze cliënten

- Ondernemers, zelfstandigen, ZZPers en medewerkers van organisaties die aan zichzelf willen werken.

- Organisaties en bedrijven die voor medewerkers professionele begeleiding op het psycho-sociale vlak zoeken.

- Organisaties en bedrijven die bereid zijn medewerkers te faciliteren die met ons aan zichzelf willen werken.

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin