Werk/Beter worden in wat je doet

Beter worden in wat je doet

Een aantal jaren terug kwam er iemand bij me die schrijver wilde worden. Hij schreef al wel stukken, publiceerde die op zijn eigen site of kreeg die ergens anders gepubliceerd, maar deed dat vooral hapsnap en stelde het werken eraan afhankelijk van de tijd die hij had en de motivatie die hij kon opbrengen. Hij las zelfhulpboeken over lifestyle maar kwam erachter dat dat toch niet genoeg was. Driekwart jaar later zag het plaatje er voor hem anders uit en was hij echt schrijver, kon hij constateren.

In diezelfde tijd kwam er ook een vrijgevestigde huisarts langs die problemen had in hoe zij haar praktijk voerde, ontevreden was over de kwaliteit die ze leverde, en als weerslag daarvan ook problemen in haar relatie en gezin ervoer. Ook met haar ben ik alles langsgegaan: hoe ze haar werk deed en de praktijkvoering had georganiseerd. Driekwart jaar later stond ze stevig in haar werk en praktijk en was ze die huisarts-kanjer die ze zo graag wilde zijn.

Ongeveer vijf jaar terug kwam er een manager van een internationaal bedrijf langs die voelde (en ook terugkreeg van anderen) dat hij zijn potentie niet waarmaakte, dat hij onder zijn niveau presteerde. Hij wist niet waar het aan lag, kon er niet zijn vinger op leggen, en wist niet goed hoe nu verder. Wij hebben samen een half jaar gestoeid, op allerlei niveaus, en toen ging het zoals hij het wilde.

De worsteling

Wat alledrie de personen in bovenstaande voorbeelden gemeen hadden, is dat ze hoogbegaafd zijn en worstelden met een combinatie van problemen. Zoals een aanleg met lastige kantjes (een beetje ADD of autisme), zaken die in hun jeugd speelden waar ze nog last van hadden, en een levensstijl die hen gevangen hield in een modus die op hoog niveau presteren en scoren tegenwerkte of hen juist daarin gevangen hield. Ze maakten hun potentie niet waar, ze zochten het in de verkeerde richting.

Wat daar ook nog bijkwam was dat ze zoveel in huis hadden dat ze door de bomen het bos niet meer zagen. Ze beschikten over zoveel kwaliteit en waren in zoveel zaken oprecht geïnteresseerd dat ze regelmatig het zicht op wat hen dreef in het leven maar moeilijk konden scheiden van de trivia van alledag en daardoor geen zicht meer hadden op hun intrinsieke motivatie en wat passend was voor hen als persoon.

De ambachtsman of ambachtsvrouw

Je potentie waarmaken, beter worden in wat je doet, gaat over leren omgaan met je eigen thematiek, imperfecties en zwarte kanten, en dat verbinden met zaken als focus, motivatie, routines, discipline, en leren leren.

Het gaat onder meer over hoe je omgaat met de zwakheden in je uitvoerende functies en toch worden wie je in de kern bent of wilt zijn: de ambachtsman of ambachtsvrouw met liefde en aandacht voor zijn of haar werk.

Daaraan meewerken is vaak een voorrecht voor mij. Je ziet iemand zich ontwikkelen waar je bij staat. De inzichten en het doen buitelen over elkaar heen. Het gaat daarbij niet over groots en meeslepend maar juist over klein en persoonlijk, en de missing links in beeld brengen. Fijnslijpen tot het voor de ander werkt.

Pragmatisch herkaderen

In de begeleiding ben ik persoonlijk, praktisch, pragmatisch en open. Ik coach met een therapeutische ondertoon en ben daarnaast uitstekend op de hoogte van zakelijke en bedrijfsmatige processen. Je leert over jezelf, hoe je in elkaar steekt, wat je aandeel in de problemen is en hoe je het ook anders en beter kan aanpakken.

Sinds 2002 begeleid ik honderden hoogbegaafden per jaar. Ondernemers, managers, consultants, medewerkers, mensen in een verkeerde baan, werkzoekenden, mensen die zich mislukt voelen.

Ik ben opgeleid tot bedrijfseconoom en heb een diverse achtergrond (onder meer ondernemer in de horeca, manager en consultant in de noodhulp, adviseur en consultant small businesses, specialist financiële informatica). Ik ben therapeut NAP en lid van NOLOC, de Nederlandse Organisatie van Loopbaancoaches. Ik ben tevens historicus en politicoloog. Ik was lid van Mensa.

Voel je welkom
Peter Spelbos

Opdrachtgevers

Onder de zakelijke opdrachtgevers van IDEE vind je naast zelfstandigen en kleine ondernemers ook grotere organisaties en bedrijven.

Bij ons werkt het zo dat namens de organisatie of het bedrijf de leidinggevende (of iemand anders) de opdracht geeft op basis van een offerte van onze kant. Het is niet zo dat deze opdrachtgevers 'meekijken in de keuken' want zo werken wij niet.

Onder deze organisaties en bedrijven kom je onder meer de volgende namen tegen:

Links

Info over hoogbegaafdheid: Wat is hoogbegaafdheid - Het hoogbegaafde brein - Multiple intelligentie - Hoogbegaafd & samenleving - Hoogbegaafd & werk - Omgang met anderen - Problemen hoogbegaafdheid - Problemen hoogbegaafde jongeren - Valkuilen hoogbegaafde jongeren - Aanverwant: add ed. - Autisme versus hoogbegaafdheid - Hulpverlening GGZ - Verkeerde diagnoses - Het grote verdriet - Denkfouten over denken - Uitvoerende functies - Leren en faalangst - Omgaan met motivatieproblemen - Rust, rust, rust - Kanttekeningen - Organisaties HB - Hulpverleners HB - Boeken over HB

Testen: Hoogbegaafd test - Introvert / extravert test - Assertiviteitstest - Relatietest

Begeleiding 1 op 1: Begeleiding hoogbegaafden - Omgaan met jezelf - Omgaan met anderen - Existentiële zaken

Rondom werk: Begeleiding - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo

Relatietherapie & relatieherstel: Relatietherapie hoogbegaafden - Relatietherapie-weekend - Relatieadvies - Relatieherstel ouder en kind - Begeleiding relationele problemen

Contact & zo: Contactinfo - Bureau IDEE - Tarieven - Colofon

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin