Tests/Assertiviteitstest

IDEE's Assertiviteitstest

Deze test is een aangepaste Amerikaanse test uit de jaren '70. Copyright Peter Spelbos 2002.

De test is niet wetenschappelijk ontwikkeld en de uitslag geeft enkel een indicatie. De te behalen scores zijn relatief, niet absoluut.

De test

De test bestaat uit 25 uitspraken. Lees de uitspraken en bepaal je scores. Tel ze daarna op.

Als de totaalscore 60 of lager is, of als je meer dan 10 items met 2 of 1 hebt gescoord, kun je er van op aan dat het verstandig is aan je assertiviteit te werken.

Schaal: 1=nooit, 2=soms, 3=regelmatig, 4=vaak, 5=altijd.

Assertiviteit

Een definitie van assertief gedrag luidt: assertief gedrag betekent in staat zijn op correcte wijze, dus zonder anderen te beledigen of kwaad te doen, in contact met jezelf voor jezelf op te komen. Je noemt het ook wel zelfbewuste, psychische weerbaarheid.

Als je weinig zegt in vergaderingen, conflicten uit de weg gaat, verlegen bent, moeilijk 'nee' zegt, last hebt van woede-uitbarstingen, of niet makkelijk zegt wat je voelt of denkt, is dit een indicatie dat je vaak niet assertief handelt.

Aan niet-assertief gedrag kun je wel wat doen. Het simpelst doe je dat door een training te volgen of door in begeleiding te gaan.

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin

Volgende pagina

Relatietest

Tests

Hoogbegaafd test - Introvert-extravert test - Assertiviteitstest - Relatietest - Burnouttest - Stresstest