IDEE's AssertiviteitstestIDEE's Assertiviteitstraining

De test bestaat uit 25 uitspraken. Lees de uitspraken en bepaal je scores. Tel ze daarna op.

Als de totaalscore 60 of lager is, of als je meer dan 10 items met 2 of 1 hebt gescoord, kun je er van op aan dat het verstandig is aan je assertiviteit te werken.

Schaal: 1=nooit, 2=soms, 3=regelmatig, 4=vaak, 5=altijd.

Je partner

Vraag ook eens je partner, vriend of collega jou op deze assertiviteitstest te scoren. Leg daarna de scores naast elkaar en bespreek de verschillen.

Deze assertiviteitstest

Deze test, al jaren een van de best bekeken testen in zijn soort, is een aangepaste Amerikaanse test uit de jaren '70. Copyright Peter Spelbos 2002.

De test is niet wetenschappelijk ontwikkeld en de uitslag geeft enkel een indicatie. De te behalen scores zijn relatief, niet absoluut.

Assertiviteit

Een definitie van assertief gedrag luidt: assertief gedrag betekent in staat zijn op correcte wijze, dus zonder anderen te beledigen of kwaad te doen, voor jezelf op te komen. Je noemt het ook wel zelfbewuste, psychische weerbaarheid.

Als je weinig zegt in vergaderingen, conflicten uit de weg gaat, verlegen bent, moeilijk 'nee' zegt, last hebt van woede-uitbarstingen, of niet makkelijk zegt wat je voelt of denkt, is dit een indicatie dat je vaak niet assertief handelt.

[Meer]

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin