Relatietherapie hoogbegaafden

Het kan zijn dat je er niet meer uitkomt met z'n tweeën. Omdat jullie je aan elkaar ergeren en daarin vast blijven zitten. Omdat je meer verbinding wilt met je partner maar dat niet voor elkaar krijgt. Omdat er een derde in het spel is en alle zekerheden nu weg zijn. Omdat, omdat.

In onze gesprekken onderzoeken we samen wat er speelt zodat je ernaar kunt kijken en erover praten. Welke negatieve patronen er zijn ontstaan en wat ieders aandeel hierin is. Wat jullie met elkaar hebben uit te zoeken om liefdevol verder te kunnen.

Onder begeleiding leren jullie op zodanige wijze met elkaar communiceren dat problemen weer bespreekbaar worden. Jullie leren elkaar beter begrijpen en komen dichter bij elkaar te staan. Liefdevolle verbinding wordt weer mogelijk en er is weer ruimte voor houden van en intimiteit.

Onze aanpak

We werken praktisch en oplossingsgericht maar gaan ook de diepte in, met aandacht voor jullie persoonlijke verhaal en de doelen die jullie je hebben gesteld. Het is OK als je daarbij elk een eigen insteek hebben; dat lijkt misschien ingewikkeld maar is voor ons goed werkbaar.

De eerste sessie vertellen jullie je verhaal en maken we samen een analyse. Op basis hiervan kijken we naar hoe het traject eruit zal zien, waarbij we graag vermelden dat de meeste stellen genoeg hebben aan 3 tot 5 sessies. Als het vertrouwen is beschaamd of als er ingewikkelde problemen spelen, kunnen trajecten langer duren.

Onze methodes zijn geënt op die van Sue Johnson (EFT), Vansteenwegen, Transactionele Analyse en Systemisch Werken. Op basis hiervan en onze jarenlange ervaring in relatiebegeleiding, hebben we een eigen manier van werken ontwikkeld die zeer effectief is.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat je in het traject besluit uit elkaar te gaan. Relatietherapie is geen wondermiddel; wat we geleerd hebben in het werken als relatietherapeut is dat 'het willen' van de partners het belangrijkste middel is om de relatie te verbeteren.

We kijken nergens van op en gaan zorgvuldig met jullie problemen om. We hebben elk meer dan 12 jaar ervaring als relatietherapeut.

Hoogbegaafdheid in relaties

Als een van de twee hoogbegaafd is en de ander niet, heb je verschillen in denksnelheid en dergelijke en moeten partners zich bewust aanpassen om een balans in de relatie te bereiken. Frustraties liggen op de loer omdat partners zich miskend kunnen voelen door de ander. Vaak is de hoogbegaafde partner ook nog een niet-pratende partner, wat dan bij de ander weer een extra druk legt.

Wanneer beide partners hoogbegaafd zijn wordt de relatie, zo leert de ervaring, vaak sterk cerebraal beleeft terwijl emotie en gevoel naar de achtergrond gaan. Partners vinden het ingewikkeld om op het emotionele vlak te delen; de relatie verwordt steeds meer tot een vriendschap terwijl de liefdesrelatie naar de achtergrond verdwijnt.

Relatieweekend

Wanneer jullie weinig tijd hebben of bang zijn dat jullie het laten versloffen, kun je ook een intensief traject volgen, ons Relatieweekend.

In de praktijk blijkt dat meerdere gesprekken in een korte periode helpen om sneller dieper op de problemen in te gaan. Een Relatieweekend geeft daarom vaak een beter resultaat dan gesprekken gespreid in de tijd.

[Relatieweekend]

Assertiviteitstraining

Velen die bij ons in relatietherapie zijn, volgen op enig moment onze assertiviteitstraining opdat ze zodanig gedrag ontwikkelen dat ze beter (anders) met zichzelf en hun partner kunnen omgaan. Aanbevolen.

[Assertiviteitstraining]

Conny Heuvelman
& Peter Spelbos

Ervaren therapeuten met oog voor detail en ruimte voor het afwijkende. Die niet alleen werken op het vlak van de verbinding maar ook raad weten met ingewikkelde problematiek.

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin