Begeleiding/Omgaan met jezelf

Omgaan met jezelf

Hoogbegaafden zijn net mensen, sterker nog: het zijn gewoon mensen. En kunnen dus net zo als anderen problemen ervaren.

Worstelen met denken

Hoogbegaafden kunnen worstelen met hun hoogbegaafdheid, dat ze vooral met denken bezig zijn terwijl ze ander gedrag verwaarlozen. Dat ze wellicht tot niets komen en vooral maar twijfelen. Dat ze een autistisch kantje of add-kantje hebben ontwikkeld en niet goed weten hoe daarmee om te gaan. Dat ze worstelen met dat ze enkel in een flow optimaal functioneren en niet binnen structuren.

Worstelen met angsten

Hoogbegaafden kunnen worstelen met bijvoorbeeld angsten, boosheid en verdriet, en neurotische zaken als controledwang, piekeren, perfectionisme, onzekerheid en een sterke gehechtheid aan normen en waarden. Ze kunnen er last hebben van dat ze het moeilijk vinden om naar zichzelf te kijken of een plek te vinden waar ze kunnen floreren in het leven. Ze kunnen worstelen met dat ze maar nauwelijks kunnen ontspannen.

Worstelen met eenzaamheid

Hoogbegaafden kunnen worstelen met gevoelens van eenzaamheid en er niet bij horen. Of dat ze herinneringen hebben aan gepest worden, herinneringen die ze het liefst wegdrukken. Ze kunnen worstelen met gevoelens van buitensluiting en er niet toe doen. Of sterker nog: helemaal niet gezien worden voor wat ze waard zijn en in huis hebben. Ze kunnen worstelen met een gebrek aan erkenning uit het ouderlijk gezin. Of dat ze het moeilijk hebben volwassen te worden.

Worstelen met het zelfbeeld

Hoogbegaafden kunnen worstelen met hun zelfbeeld en hun manier van kijken naar de samenleving. Ze kunnen worstelen met contact maken met zichzelf en met wat er nou leeft op onbewuste niveaus. Ze kunnen worstelen met hun ethische principes en ideeëen over wat hoort en wat niet. Ze kunnen er last van hebben dat ze zo gevoelig voor prikkels zijn. Ze kunnen worstelen met het fenomeen van de twaalf ambachten en dertien ongelukken.

Worstelen met levensfases

Hoogbegaafden kunnen worstelen met de levensfase waarin ze zich bevinden, of juist met de overgang van de ene naar de andere, dat ze het maar moeilijk vinden de verantwoordelijkheden te pakken die daarbij horen. Of dat ze er maar niks aan vinden om te leven in juist deze levensfase.

Of dat ze het lastig vinden om tegen interne conflicten over bijvoorbeeld inkomen versus vrijheid aan te lopen en daar maar niet uit te komen. Of dat ze het überhaupt moeilijk vinden om keuzes te maken en te weten wat ze van iets vinden. Dat ze in een mid-life crisis komen en niet weten wat daarmee te doen.

Vrede sluiten

Zoals gezegd zijn hoogbegaafden net mensen en, sterker nog, het zíjn gewoon mensen. Mensen die je gunt min of meer in balans met zichzelf en de wereld om hen heen te leven, dat ze vrede sluiten met wat was en is, en (weer) een weg voorwaarts in het leven zien.

Voel je welkom
Peter Spelbos

Links

Info over hoogbegaafdheid: Wat is hoogbegaafdheid - Het hoogbegaafde brein - Multiple intelligentie - Hoogbegaafd & samenleving - Hoogbegaafd & werk - Omgang met anderen - Problemen hoogbegaafdheid - Problemen hoogbegaafde jongeren - Valkuilen hoogbegaafde jongeren - Aanverwant: add ed. - Autisme versus hoogbegaafdheid - Hulpverlening GGZ - Verkeerde diagnoses - Het grote verdriet - Denkfouten over denken - Uitvoerende functies - Leren en faalangst - Omgaan met motivatieproblemen - Rust, rust, rust - Kanttekeningen - Organisaties HB - Hulpverleners HB - Boeken over HB

Testen: Hoogbegaafd test - Introvert / extravert test - Assertiviteitstest - Relatietest

Begeleiding 1 op 1: Begeleiding hoogbegaafden - Omgaan met jezelf - Omgaan met anderen - Existentiële zaken

Rondom werk: Begeleiding - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo

Relatietherapie & relatieherstel: Relatietherapie hoogbegaafden - Relatietherapie-weekend - Relatieadvies - Relatieherstel ouder en kind - Begeleiding relationele problemen

Contact & zo: Contactinfo - Bureau IDEE - Tarieven - Colofon

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin