Begeleiding/Omgaan met anderen

Omgaan met anderen

Vele hoogbegaafden vinden de omgang met anderen maar ingewikkeld en stressvol. Door ervaring wijzer geworden, zijn ze in contacten op hun hoede en houden ze zich in vergaderingen op de achtergrond. Naar feestjes en partijtjes gaan doen ze niet want die vinden ze oppervlakkig en stom.

Ook zijn er die het in de omgang met anderen moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen. Ze zijn niet assertief genoeg en krijgen te horen dat ze secundair reageren.

Andere hoogbegaafden zijn heel actief, zo actief zelfs dat ze anderen voorbijlopen en stempels als eenling en eigengereid opgedrukt krijgen. Ze weten simpelweg niet hoe ze anderen in hun processen mee kunnen nemen - of zijn daar in mindere mate toe bereid.

Weer andere hoogbegaafden vinden het maar moeilijk intieme relaties aan te gaan of vorm te geven. Ze leven een leven op een eiland en blijven ver weg bij die persoonlijke ander. Angstig, rationaliserend en bang om de controle kwijt te raken, draaien ze in cirkels.

Aangeleerd gedrag

Het gedrag wat we in groepen naar anderen laten zien, hebben we onszelf in onze jeugd aangeleerd.

Geen ruzie maken terwijl je verstandig alles analyseerde, hielp je wellicht boven het geruzie te staan. Je mond houden en wegkijken terwijl je gepest werd voorkwam misschien dat je nog heftiger gepest werd.

Jezelf wegcijferen en vriendelijk de oudste en meest wijze spelen, voorkwam dat je boos en emotioneel moest worden, iets wat je wellicht eng vond en verafschuwde.

Niet op een potentiële partner afstappen had als voordeel dat je niet over jezelf hoefde te praten en iets met je eigen emoties moest.

Je eigen gang gaan had als voordeel dat je snel zaken voor elkaar kreeg en jezelf niet afhankelijk hoefde te maken van anderen; zo hield je de controle over dat waarmee je bezig was - heel veilig allemaal.

In balans

Gebalanceerd en effectief omgaan met anderen kun je leren. Op iemand afstappen die je aardig vindt, kun je leren. Dat kan in trainingen (zoals die van ons, Assertief Connecten, die we jaren hebben gegeven), maar ook middels begeleiding een op een.

In begeleiding een op een krijg je zicht op wat je nu precies doet in interactie met anderen, waar je gedrag vandaan komt, hoe je je gedrag hebt ontwikkeld en in stand houdt, wat het effect is op de groepsprocessen, én natuurlijk hoe je het ook anders kunt doen.

Natuurlijk worden in dit hele proces ook de onderliggende lagen, waar de emoties en gevoelens spelen en waar de kwetsuren uit het verleden liggen, geadresseerd. Je wordt emotioneel intelligent en leert emoties te herkennen en gebruiken, en leert over je kwetsuren te praten.

Voel je welkom
Peter Spelbos

Links

Info over hoogbegaafdheid: Wat is hoogbegaafdheid - Het hoogbegaafde brein - Multiple intelligentie - Hoogbegaafd & samenleving - Hoogbegaafd & werk - Omgang met anderen - Problemen hoogbegaafdheid - Problemen hoogbegaafde jongeren - Valkuilen hoogbegaafde jongeren - Aanverwant: add ed. - Autisme versus hoogbegaafdheid - Hulpverlening GGZ - Verkeerde diagnoses - Het grote verdriet - Denkfouten over denken - Uitvoerende functies - Leren en faalangst - Omgaan met motivatieproblemen - Rust, rust, rust - Kanttekeningen - Organisaties HB - Hulpverleners HB - Boeken over HB

Testen: Hoogbegaafd test - Introvert / extravert test - Assertiviteitstest - Relatietest

Begeleiding 1 op 1: Begeleiding hoogbegaafden - Omgaan met jezelf - Omgaan met anderen - Existentiële zaken

Rondom werk: Begeleiding - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo

Relatietherapie & relatieherstel: Relatietherapie hoogbegaafden - Relatietherapie-weekend - Relatieadvies - Relatieherstel ouder en kind - Begeleiding relationele problemen

Contact & zo: Contactinfo - Bureau IDEE - Tarieven - Colofon

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin