Levensfase problematiek

Technisch gezien bestaat een leven uit een aaneenrijging van levensfases die je allemaal, de een na de ander, doorloopt. Onder die fases zijn er enkele die vrij bepalend zijn voor hoe iemand zich ontwikkelt in zijn leven.

Denk dan aan de kindertijd (leren veilige sociale contacten aan te gaan), puberteit (je losmaken van het ouderlijk nest) en jongvolwassenheid (voor het eerst op eigen benen staan en richting zoeken). Maar ook de midlife fase op de helft van je leven is behoorlijk bepalend.

Vele hoogbegaafden hebben met levensfases geworsteld - of doen dat nog. Denk aan langdurig gepest worden op de lagere school (uitsluiting), je emotioneel niet ontwikkelen tijdens de puberteit (liever denken), en het niet aankunnen om op eigen benen te staan in de jongvolwassenheid (denken werkt niet en falen mag niet).

Midlife crisis

Ook de oudere hoogbegaafde die zichzelf tegenkomt in een midlife crisis en niet goed meer weet wat hij aan moet met zichzelf en zijn leven en werk is een bekend fenomeen. Die twaalf ambachten en dertien ongelukken kan hij onderhand wel dromen.

Vrede sluiten met wat was en is

In therapie zetten we samen op een rij hoe je leven verlopen is en waar je tegenaan bent gelopen. Wanneer en waarom je angsten en onzekerheden hebt ontwikkeld, wat voor soort strategieën om te overleven je je eigen hebt gemaakt, en hoe dat alles doorwerkt in je leven.

Je leert op een andere manier naar het leven te kijken en daarbij ook andere vaardigheden te ontwikkelen. Je leert uit het hoofd te komen en je meer te richten op het doen.

Begeleiding en training

Wij menen dat een combinatie van begeleiding een op een met groepstraining betere resultaten geeft dan enkel begeleiding een op een.

Kijk daarom ook eens naar onze training Persoonlijk Leiderschap of de training Werken met Spelbos.

Jongvolwassenheid

Op je achttiende het ouderlijk huis verlaten en plotsklaps op eigen benen moeten staan is voor vele jongeren een eng idee. Het zelf moeten uitzoeken, het aangaan van het onbekende en ongewisse. Voor velen is dan de spanning te groot en krijgen ze een terugslag in de vorm van depressieve periodes of angstaanvallen.

Binnen deze groep jongeren is de groep van hoogbegaafde jongeren extra kwetsbaar. In het bijzonder die hoogbegaafde jongeren die nogal introvert zijn en graag in hun hoofd zitten. De jongeren die gewend zijn aan een kleine wereld van gamen en zo. Voor hen is die buitenwereld erg groot.

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin