Relatietherapie/Relatietherapie-weekend

Voor wie

Ons Relatietherapie-weekend is een driedaags traject relatietherapie voor stellen die intensief aan hun relatie willen werken en is uitermate geschikt voor stellen die:

- In een korte periode snel resultaat willen zien.

- Al lang met complexe of etterende problemen worstelen.

- Makkelijk afhaken tijdens gewone relatietherapie.

- Ongestoord geconcentreerde aandacht willen geven aan het verdiepen van hun relatie.

Daarnaast is het Relatietherapie-weekend een uitstekend 'last resort' om samen uit te zoeken of je wel of niet nog verder wilt met elkaar.

Herkenning

Als jullie je herkennen in één of meer van de volgende uitspraken, is het Relatietherapie-weekend zeker iets voor jullie.

- We staan al lang in de overlevingsstand
- We voelen ons eenzaam bij elkaar
- We voelen geen verbinding meer
- We zijn bang elkaar kwijt te raken
- We hebben vaak ruzie en conflicten
- Een van beiden is vreemd gegaan
- We leven langs elkaar heen
- Intimiteit en seks voelen als een opgave
- We zien geen uitweg meer uit de problemen
- We hebben elkaar niets meer te zeggen

Programma

Het Relatieweekend loopt van vrijdagochtend tot en met zondagochtend met daarin vijf sessies van twee uur: vrijdag en zaterdag zowel in de ochtend als middag, zondag enkel 's ochtends. Eventueel kan het weekend ook op andere dagen gepland worden.

In de sessies werken jullie samen met mij, Conny Heuvelman, aan jullie communicatieve, relationele en empatische vaardigheden, en de ingebrachte problemen. Er zijn geen andere stellen aanwezig.

In het weekend gaan we stapsgewijs dieper in op jullie problemen en pellen we als het ware in korte tijd de relatie laag na laag af. We raken dan telkens opnieuw aan dieper liggende pijn- en frictiepunten in de relatie die we vervolgens bespreekbaar maken.

In een relatief korte tijd krijgen jullie zo een compleet beeld van jullie relatie, inclusief hoe dat zo is gelopen, en de zaken die tot dan voor jullie nauwelijks bespreekbaar waren. Natuurlijk leren jullie ook al die zaken binnen de relatie te hanteren.

We plannen ook een kort online check-up gesprek na het weekend om te kijken hoe jullie er voor staan. Uiteraard kun je na het weekend altijd bellen of mailen voor overleg en steun.

Vooraf hebben we met z'n drieën een kort gesprek online om met elkaar kennis te maken en te kijken of de verwachtingen op één lijn liggen.

Waarom werkt het

De praktijk laat zien dat meerdere gesprekken in een korte periode vaak een beter resultaat geven dan gesprekken gespreid in de tijd.

De reden hiervoor is dat problemen in de relatie in zo'n korte periode meestal goed kunnen worden uitgediept, ze worden als het ware als een schil van een ui laag voor laag afgepeld en besproken. Bij gewone relatietherapie zit er vaak teveel tijd tussen de sessies waardoor partners uit proces raken.

Hiermee pretendeer ik niet dat ernstig ontwrichte relaties na het relatieweekend ineens toprelaties zijn. Vaak is er echter wel een duidelijke omslag merkbaar waarop na het weekend kan worden voortgebouwd.

Mijn methodes zijn geënt op die van Vansteenwegen, Systemisch Werken, Sue Johnson (EFT), Systeemtherapie, Contextueel Werken en Transactionele Analyse. Op basis hiervan en mijn jarenlange ervaring, heb ik een zeer effectieve manier van werken ontwikkeld.

Geen houden van, geen gevoel, geen intimiteit, geen lust, geen seks. Boosheid, ruzie, afgunst. Geld en macht. Vreemdgaan en opnieuw beginnen. Gender-issues, drinken. Traumata, ziekte, verlies en rouw. Ik ben gewend aan moeilijke thema's in relatietherapie; daarom komen mensen bij mij.

Hoogbegaafdheid in relaties

Als een van de twee hoogbegaafd is en de ander niet, heb je verschillen in denksnelheid en dergelijke die bewust overbrugd moeten worden om balans in de relatie te bereiken. Frustraties liggen op de loer omdat partners zich miskend kunnen voelen door de ander. Geregeld is de hoogbegaafde partner ook nog een niet-pratende partner, wat dan bij de ander weer extra druk legt.

Wanneer beide partners hoogbegaafd zijn kan de relatie, zo leert de ervaring, vaak sterk cerebraal beleeft worden terwijl emotie en gevoel naar de achtergrond gaan. Partners vinden het ingewikkeld om op het emotionele vlak te delen; de relatie verwordt steeds meer tot een vriendschap terwijl de liefdesrelatie verdwijnt.

Ontspannen

Naast de sessies blijft er voldoende tijd over om opgedane ervaringen te laten bezinken, en te ontspannen en genieten van en met elkaar.

Haarlem is een mooie, klassieke stad met veel te zien. Op 10 tot 15 minuten afstand vind je Amsterdam aan de ene en Zandvoort en Bloemendaal aan Zee aan de andere kant. Er is in deze plaatsen ook veel keuze in B&B's en hotels waar je kunt overnachten.

Voel je welkom
Conny Heuvelman

Links

Info over hoogbegaafdheid: Wat is hoogbegaafdheid - Het hoogbegaafde brein - Multiple intelligentie - Hoogbegaafd & samenleving - Hoogbegaafd & werk - Omgang met anderen - Problemen hoogbegaafdheid - Problemen hoogbegaafde jongeren - Valkuilen hoogbegaafde jongeren - Aanverwant: add ed. - Autisme versus hoogbegaafdheid - Hulpverlening GGZ - Verkeerde diagnoses - Het grote verdriet - Denkfouten over denken - Uitvoerende functies - Leren en faalangst - Omgaan met motivatieproblemen - Rust, rust, rust - Kanttekeningen - Organisaties HB - Hulpverleners HB - Boeken over HB

Testen: Hoogbegaafd test - Introvert / extravert test - Assertiviteitstest - Relatietest

Begeleiding 1 op 1: Begeleiding hoogbegaafden - Omgaan met jezelf - Omgaan met anderen - Existentiële zaken

Rondom werk: Begeleiding - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo

Relatietherapie & relatieherstel: Relatietherapie hoogbegaafden - Relatietherapie-weekend - Relatieadvies - Relatieherstel ouder en kind - Begeleiding relationele problemen

Contact & zo: Contactinfo - Bureau IDEE - Tarieven - Colofon

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin