Begeleiding/Begeleiding hoogbegaafden

Begeleiding van hoogbegaafden

Hoogbegaafden begeleid ik, Peter Spelbos, hoogbegaafd therapeut, al sinds 2002. Hoogbegaafden komen bij mij om van alles te leren en te bespreken. Topics zijn bijvoorbeeld:

(a) het bewaken van je autonomie,
(b) aansluiting vinden en houden met anderen,
(c) problemen rondom werk en loopbaan,
(d) omgaan met add en autisme-achtige zaken,
(e) een gebrekkige regulatie van emoties en emphatie,
(f) zelfontplooiing en ontwikkelen van talenten,
(g) problemen op school, opleiding of studie,
(h) coming of age / hoe word ik volwassen,
(i) relatieproblemen (alleen of met partner),
(j) idententiteitsproblemen waaronder een laag zelfbeeld,
(k) neurotisch gedrag (vermijden, aanpassen, controle, obsessiviteit, perfectionisme),
(l) jezelf staande houden in een wereld die niet de jouwe is,
(m) psychoses en psychotisch gedrag,
(n) uit het leven willen stappen,
(o) zingeving, er toe doen in dit leven,
(p) multi-problematiek.

Mijn begeleiding

In een (meestal klein) aantal sessies doorlopen we dat wat je inbrengt. Je leert eventuele oude pijn verwerken en krijgt handvatten inzake dat waarmee je worstelt. Vaak is gericht advies en uitleggen hoe zaken in elkaar steken al voldoende.

In mijn begeleiding stel ik me meestal iets anders op dan andere begeleiders. Ik ben direct en open maar het belangrijkste verschil is wellicht dat ik praktisch ben en onderwijl toch aansluit bij de cognitieve manier van zijn van de hoogbegaafde.

Ik begrijp de denkwereld van hoogbegaafden en anderen die niet zo passen, en weet hoe ik met ze in gesprek kom en blijf. Ik zorg er ook voor dat ze zich niet verschuilen zoals ze dat met niet-hoogbegaafde begeleiders nogal eens doen.

Ook reduceer ik je klacht niet tot een diagnose zoals dat bij de GGZ nogal eens gebeurt en bekijk en bespreek ik problemen - en oplossingen - vanuit een integratief perspectief (aanleg, systemisch, maatschappelijk, existentieel, ziekte).

In al die jaren dat ik mensen begeleid, heb ik ondertussen al met duizenden hoogbegaafden gewerkt.

Meestal ervaar ik als hoogbegaafd therapeut werken met hoogbegaafden als plezierig. Net zoals de meeste van mijn cliënten de begeleiding als plezierig ervaren.

Soms is het lastig wegens de besliste gehechtheid van de ander aan het denken en perfectionistisch wegen van alles wat op tafel komt.

Toch, voor bijna allemaal is het een vorm van thuiskomen.

Voel je welkom
Peter Spelbos

Links

Info over hoogbegaafdheid: Wat is hoogbegaafdheid - Het hoogbegaafde brein - Multiple intelligentie - Hoogbegaafd & samenleving - Hoogbegaafd & werk - Omgang met anderen - Problemen hoogbegaafdheid - Problemen hoogbegaafde jongeren - Valkuilen hoogbegaafde jongeren - Aanverwant: add ed. - Autisme versus hoogbegaafdheid - Hulpverlening GGZ - Verkeerde diagnoses - Het grote verdriet - Denkfouten over denken - Uitvoerende functies - Leren en faalangst - Omgaan met motivatieproblemen - Rust, rust, rust - Kanttekeningen - Organisaties HB - Hulpverleners HB - Boeken over HB

Testen: Hoogbegaafd test - Introvert / extravert test - Assertiviteitstest - Relatietest

Begeleiding 1 op 1: Begeleiding hoogbegaafden - Omgaan met jezelf - Omgaan met anderen - Existentiële zaken

Rondom werk: Begeleiding - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo

Relatietherapie & relatieherstel: Relatietherapie hoogbegaafden - Relatietherapie-weekend - Relatieadvies - Relatieherstel ouder en kind - Begeleiding relationele problemen

Contact & zo: Contactinfo - Bureau IDEE - Tarieven - Colofon

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin