Begeleiding van hoogbegaafden

Hoogbegaafden begeleid ik als hoogbegaafd therapeut al sinds 2002. Hoogbegaafden komen bij mij om van alles te leren en te bespreken. Topics zijn bijvoorbeeld:

(a) het bewaken van je autonomie,
(b) aansluiting vinden en houden met anderen,
(c) problemen rondom werk en loopbaan,
(d) omgaan met add en autisme-achtige zaken,
(e) een gebrekkige regulatie van emoties en emphatie,
(f) zelfontplooiing en ontwikkelen van talenten,
(g) problemen op school, opleiding of studie,
(h) coming of age / hoe word ik volwassen,
(i) relatieproblemen (alleen of met partner),
(j) idententiteitsproblemen waaronder een laag zelfbeeld,
(k) neurotisch gedrag (vermijden, aanpassen, controle, obsessiviteit, perfectionisme),
(l) jezelf staande houden in een wereld die niet de jouwe is,
(m) zingeving, er toe doen in dit leven.

Kijk voor meer details op de pagina's: [Omgaan met jezelf] - [Omgaan met anderen] - [Existentiële zaken] - [Ouderbegeleiding hoogbegaafde jongeren] - [Relatieherstel ouder en kind]. En natuurlijk bij de sectie over werk [werk].

Mijn begeleiding

In een (meestal klein) aantal sessies doorlopen we dat wat je inbrengt. Je leert eventuele oude pijn verwerken en krijgt handvatten inzake dat waarmee je worstelt. Vaak is gericht advies en uitleggen hoe zaken in elkaar steken al voldoende.

In mijn begeleiding stel ik me meestal iets anders op dan andere begeleiders. Ik ben direct en open maar het belangrijkste verschil is wellicht dat ik praktisch ben en onderwijl toch aansluit bij de cognitieve manier van zijn van de hoogbegaafde.

Ik begrijp de denkwereld van hoogbegaafden en weet hoe ik met ze in gesprek kom en blijf. Ik zorg er ook voor dat ze zich niet verschuilen zoals ze dat met niet-hoogbegaafde therapeuten en coaches nogal eens doen.

In al die jaren dat ik mensen begeleid, heb ik ondertussen al met duizenden hoogbegaafden gewerkt.

Meestal ervaar ik als hoogbegaafd therapeut werken met hoogbegaafden als plezierig. Net zoals de meeste van mijn cliƫnten de begeleiding als plezierig ervaren.

Soms is het lastig wegens de besliste gehechtheid van de ander aan het denken en perfectionistisch wegen van alles wat op tafel komt.

Toch, voor bijna allemaal is het een vorm van thuiskomen.

Voel je welkom
Peter Spelbos

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin

Volgende pagina

Omgaan met jezelf

Begeleiding

Begeleiding 1:1 - Omgaan met jezelf - Omgaan met anderen - Existentiële zaken - Ouderbegeleiding hoogbegaafde jongeren - Relatieherstel ouder en kind

Menu

Hoogbegaafdheid - Tests - IDEE - Contact & zo - Home - Begeleiding - Relatietherapie - Rondom werk - Training