Vaak gestelde vragen
Hieronder vaak gestelde vragen en de antwoorden erop in relatie tot onze assertiviteitstraining.

Wat is het succes van de training?

Voor zover wij weten is die groot maar wel afhankelijk van het instapniveau, de motivatie om te veranderen, en de overige problematiek die iemand meebrengt.

Gemiddeld genomen heeft 30% er erg veel aan (hun leven verandert er sterk door), 30% heeft er veel aan terwijl 20% er gemiddeld wat aan heeft en nog eens 20% weinig.

Dit zijn gezien de weerbarstige materie goede cijfers, vinden we. Verder is het zo dat het verstandig kan zijn om naast, vooraf of aansluitend aan de assertiviteitstraining therapie of counseling te volgen. Uiteraard wijzen wij deelnemers hier op wanneer wij denken dat dit het geval is. Regelmatig ook volgen cliënten de assertiviteitstraining als onderdeel van een traject bij IDEE of ergens anders.

De meeste deelnemers geven hele hoge tevredenheidscijfers in de evaluaties die we na afloop afnemen.

Hebben jullie veel ervaring met deze training?

Deze assertiviteitstraining werd voor het eerst in het najaar van 2003 gegeven. Inmiddels zitten ze bijna altijd vol en moeten we regelmatig nee verkopen. In 2015 draaien we editie zestig en in 2016 editie zeventig. Dus ja, we hebben veel ervaring met deze training.

Is dit een training hoe word ik een rat?

Nee. De insteek van de training is dat je congruenter wordt in je gedrag en dat linkt aan hoe je in elkaar steekt. Dat betekent dat je leert om denken, voelen en doen in één lijn te zetten en dat kunt communiceren naar jezelf en anderen. Verder leer je persoonlijker te worden en meer diepgang aan relaties te geven.

Is de training geschikt voor als je wat agressiever bent?

Personen die meer in het agressieve zitten, zetten zich veelal af en hebben de neiging zich te overschreeuwen, of ze gedragen zich als een schreeuwlelijk die wanneer de emmer overloopt alles wat hem dwars zit er zonder nadenken uitgooit.

Net als de sub-assertivo's hebben ze te leren congruent in hun gedrag te worden; dat ze de gevoelens die onder dat boze zitten en die ze altijd wegdrukken, op tafel mogen leggen. Dat ze hebben te luisteren naar anderen en ruimte mogen geven zonder dat dat per definitie bedreigend is. Dat ze zich inhouden wanneer dat nodig is.

Is dit vergelijkbaar met een Essence training?

Enigszins. We werken met kleinere groepen en zijn persoonlijker in onze aanpak. Tevens hebben we de pretentie dat we tijdens de training dieper en breder gaan en gelaagder werken dan de mensen van Essence doen. En terwijl de Essence training op aansluitende dagen wordt gegeven, laten we bewust tijd tussen de trainingsdagen, zodat het geleerde beter beklijft.

Verander je op het persoonlijke of op het zakelijke vlak?

Uit ervaring weten we dat iedereen die meedoet zowel op het persoonlijke als het zakelijke vlak verandert. Dat is logisch want de assertiviteitstraining is gericht op persoonlijke groei. Ook merken we dat deelnemers een andere draai geven aan hun persoonlijke relaties (met partner, kinderen, ouders en vrienden). Soms verdiept de relatie met de partner zich, soms komt er het besef dat die beter kan worden beëindigd.

In hoeverre iemand verandert in zijn werkomgeving hangt af van welke verwachtingen hij daarbij heeft. Ja, je wordt ook daar persoonlijker, opener en sterker in je gedrag. Ja, je durft meer te zeggen. Of je leert je te verzetten tegen die bullebak van een baas? Ja, maar het hangt wel van de situatie af. We merken regelmatig dat deelnemers tijdens of na afloop van de training ander werk gaan zoeken.

Wat is de achtergrond van de deelnemers?

Die is divers en dat is, vinden we, goed voor ieders leerproces. Een kenmerk wat de deelnemers gemeen hebben is dat ze allemaal zelf willen en (meestal) niet gestuurd worden. Over het algemeen is het denkniveau HBO en daarboven.

Het zijn meest particulieren en werknemers van organisaties en bedrijven die zelf een assertiviteitstraining uitzoeken. Regelmatig ook zijn deelnemers geattendeerd op de training door hun partner of vrien(din), collega, werkgever, P&O- dienst, het bedrijfsmaatschappelijk werk, een coachingsbureau, arbodienst of het UWV.

Beroepen die we tegenkomen zijn onder meer free-lancer projectmanagement, consultant organisaties advies & ontwerp, binnenhuisarchitect, archivaris, ict-er, styling specialist, journalist, administrateur, juridisch adviseur, inkoper, communicatietrainer, architect, trainer weerbaarheidsgroepen, controller, organisatieadviseur, boekhouder, pensionado, begeleider sph, fysiotherapeut, ergotherapeut, redacteur, juridisch adviseur, student, technisch constructeur, huisvrouw, ondernemer, begeleider kdv, algemeen directeur, coach HRM, accountmanager, kunstenaar, manager thuiszorg, pedagoog, begeleider zwakzinnigenzorg, tandarts, senior accountant, manager maatschappelijk werk, ontwerper, advocaat, DTP-er, zzp-er, technisch tekenaar, therapeut, ontwerper reclamecampagnes, hoofd verpleegkundige, secretaresse, psycholoog o&a, klinisch psycholoog, baliemedewerker, communicatieadviseur, coach, fietsenmaker, medewerker thuiszorg, smid, senior manager buitenland, ingenieur, verpleegkundige, docent, huisarts, medewerker kinderopvang, .

Kunnen jullie referenties en reacties laten zien?

Onder onze opdrachtgevers vind je onder meer kleine en grote organisaties en bedrijven als: Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Alkmaar, Gemeente Lansingerland, KPMG, ABN-Amro, ING, Gall & Gall, Ethos, VNG-International, Ymere, Eurocross International, Netco, ICTRO, UWV, UWV Werkbedrijf, Na-Ma, KPMG-International, Corus Staal, Scamander, Oranjezorg, VSO, Compulutions, Deloitte, De Hoge Waerde, Duvak Automatisering, Nova College, Nova Opleidingen, Min. van Economische Zaken, Aye Holland, AMC, Provincie Zuid-Holland, Rechtbank Haarlem, KvK Amsterdam, Martin Schilder Alkmaar, Tweede Kamer der Staten Generaal, Senter-Novem, Dubotechniek, Postkantoren BV, Kelly Services, CP Holiday, Dunea, Fugro Engineers, Park Plaza Hotels, VBK-groep, WIJ Special Media, Zorgbalans, Dubotechniek.

Waarom is de prijs zoveel lager dan bij bureau's als S&N?

Een training is geen brood; het is niet zo dat als je er meer van maakt de prijs omlaag gaat. Integendeel.

Schouten & Nelissen, net als vergelijkbare ondernemeningen, is groot en heeft aandeelhouders, een bestuur, directie, marketingafdeling, accountmanagers, boekhouders, afdelingsmanagers. Plus de trainers die het echte werk doen (uit een boek) en voor en na de training veel moeten reizen. Dus veel overhead, hoge marketingkosten, veel reisuren, en stevige bijdrages aan de winsten van aandeelhouders.

Daarnaast zit IDEE op goed te betalen lokaties en werken we niet met ingehuurde (bekende) trainingsacteurs (Conny is naast therapeut ook trainingsacteur).

Dat alles scheelt nogal in de kosten en dat voordeel geven we door aan de deelnemers en opdrachtgevers. De prijs weerspiegelt ook de filosofie die we hebben: het hoeft allemaal niet zo chique en duur.

Wat is email ondersteuning?

Belangrijk bij elke assertiviteistraining is dat je na afloop van de training je blijft oefenen in het nieuwe gedrag wat je geleerd hebt tijdens de training. De e-mails die je na afloop van de training gedurende drie maanden krijgt, helpen je hierbij. Ze staan vol met tips en huiswerkopdrachten en houden je zodoende bij de les.

Is deze training voor mij geschikt?

Eén criterium om dat te bepalen is te kijken naar de mate waarin je sub-assertief of juist té assertief gedrag toont. Je kunt ook kijken naar hoe je communiceert en interacteert met anderen. Zie je vaak dat anderen afhaken of je telkens overslaan of verkeerd begrijpen, is het verstandig om deze training te volgen. Ook wanneer je je niet zo op je gemak voelt in sociale settings, is dit een indicatie dat de training voor jou geschikt is. Overigens, wanneer je wilt leren over hoe je in elkaar steekt of wanneer je met jezelf de diepte in wil gaan, is dit voor jou een prima training.

Is deze assertiviteitstraining geschikt voor jongeren?

De minimumleeftijd die we hanteren is 18 jaar. Houd daarbij in het achterhoofd dat de training ontworpen is voor volwassenen; jongeren van 14-18 jaar hebben een andere belevingswereld.

Jongeren die tobben met angsten die sub-assertief gedrag tot gevolg hebben, hebben vaak meer aan een traject een-op-een. Ze leren dan in relatief korte tijd een heleboel praktische zaken. Meestal is dit voldoende om gemakkelijker in het leven te staan. De training van IDEE gaat dan vaak net te diep.

Overigens, juist omdat we relatief veel 'aanloop' hebben van jongeren die last hebben van faalangst en assertiviteitsproblemen, hebben we bij IDEE in de begeleiding hiervan veel ervaring en expertise ontwikkeld.

Opdrachtgevers oa:

Kijk hier voor meer opdrachtgevers.

De training

Doel: assertiever handelen, ruimte innemen, begrenzen, jezelf zijn. Geschikt voor personen die teveel of te weinig assertief handelen.

Een persoonlijk ontwikkeltraject in een groep. Uitermate geschikt als vervolg op of naast begeleiding 1 op 1 rondom bijvoorbeeld relaties, werk of leven.

Duur: 7 dagen.
Deelnemers: max 9.

[Opgeven]

Tarieven

Extra coaching

Data

Elke training kent naast de vermelde data nog een bijeenkomst van ongeveer 3 uur. Dit is een bijeenkomst op locatie die valt tussen de derde en vierde trainingsdag en op de eerste dag wordt afgesproken.

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin