Interview Peter Spelbos
Hieronder volgt een interview met Peter Spelbos. Hij ontwikkelde samen met Conny Heuvelman de IDEE Assertiviteitstraining de afgelopen 152 jaar tot de training die het nu is. In het interview belicht hij de filosofie en ideeën achter de training.

Wat maakt deze training nou zo bijzonder?

Ik zal het zo kort en krachtig mogelijk proberen uit te leggen.

De training is, zoals ik dat noem, gelaagd: we kijken naar de persoonlijke thema's van de deelnemers en werken die binnen de groepssetting uit. We kijken naar de groep en de interactie daarin, en werken dat persoonlijk en op groepsniveau uit. Het is een persoonlijk ontwikkeltraject in een groep.

De methodiek die we daarbij gebruiken, is een mix van coaching, training en therapie. En welke aanpak we op welk moment gebruiken, hangt af van wat er op dat moment speelt in de groep en bij de deelnemers, en wat de groep en deelnemers op dat moment nodig hebben.

Waarom hebben jullie voor deze aanpak gekozen?

De reden voor deze aanpak is dat mensen hun gedrag zelden veranderen simpelweg omdat je aangeeft dat dat 'beter' of 'verstandiger' is. Als je het zo aanpakt en aanbiedt aan de deelnemers, worden het kunstjes die ze aanleren en weer vergeten zogauw ze buiten staan. Het beklijft niet.

Deelnemers moeten dat andere, nieuwe gedrag inbedden in hun interne systeem. En hoe dat systeem in elkaar steekt, is gekoppeld aan allerlei overtuigingen, angsten, andere emoties, en gedrag en hebben ze meestal ontwikkeld in de jeugd. Dat alles was toen heel effectief, nu niet meer. De deelnemer is blijven hangen.

Om de deelnemer nieuw, ander gedrag te laten internaliseren, zul je de hele persoon langs moeten gaan. Die hele kring van gebeurtenissen van wat geresulteerd heeft in het huidige gedrag en wat daarmee samenhangt. Anders gaat het niet werken.

Zoals je het benoemt, lijkt het wel groepstherapie?

Nou, dat is echt niet de insteek. Dan wordt alles zo zwaar, dan schiet de verandering in gedrag er makkelijk bij in. Het is niet zo dat we het niet zouden kunnen, het is dat we dat niet willen. Het is ook niet nuttig.

We willen echt in het midden zitten: trainen op gedrag waar het kan, en persoonlijke begeleiding op thema's waar het nodig of nuttig is. En die combi en de balans daartussen vinden, gaat ons goed af.

Zijn jullie hierin anders dan andere aanbieders?

We menen van wel. Kijk, je hebt aanbieders - hele gerenomeerde - die trainingen van een of twee dagen aanbieden. Je kunt op je vingers uittellen dat daar weinig diepte in zit. Het is voorlezen uit een boek en wat oefenen. In mijn optiek is dat niks, het is voor de klant weggegooid geld en volksverlakkerij.

Ook heb je aanbieders die langere trainingen aanbieden. Die zijn dan, is onze ervaring, schoolser en minder persoonlijk. Veel oefenen plus de theorie erachter. Wel veel beter dan die korte trainingen maar zonder dat er echt verbinding tussen de persoonlijke thema's en het getoonde gedrag wordt gelegd. Oppervlakkiger. Meer coachend, als ik het zo mag stellen.

Ook werken veel organisaties met een programma waarbij ze per training trainers inhuren. Die draaien dan het al geschreven programma af. En kan de ene trainer niet, dan vinden ze wel een andere zzp-er, want dat zijn de meeste trainers tegenwoordig. Waar blijft dan de persoonlijke aanpak? Waar blijft de diepgang?

Onze definitie van kwaliteit is simpelweg anders dan van de meeste andere organisaties.

Op wat voor deelnemers mikken jullie?

Het kortste antwoord is: mensen die bereid zijn om op deze manier aan zichzelf in een groep te werken. Het maakt daarbij niet uit of mensen te sterk of te weinig assertief zijn, en of dat is op het werk, binnen een persoonlijke relatie, of op het sociale vlak.

Natuurlijk zijn deelnemers die eerst een traject een op een bij ons, een psycholoog of therapeut hebben gevolgd, ook prima op hun plek bij deze training. En dat merken we in de aanmeldingen.

We mikken niet op een speciale groep. Bij ons zit alles door elkaar: de ondernemer met de manager met de freelance tekstschrijver met de psychologe met de man van de groenvoorziening, de hoogbegaafde en de migrante. Het is een mini-samenleving. En dat heeft, vinden we, juist toegevoegde waarde. Wel stellen we als voorwaarde dat je minimaal HBO-denkniveau hebt.

Is de training vaak bijgesteld?

Natuurlijk. Hij is uitgebreider geworden. Zaken die niet bevielen of werkten, zijn er uitgegaan en andere stukken zijn erbij gekomen. Dat was - en is, want het stopt nooit - een heel natuurlijk proces. Ervaring en leren op leren is zo belangrijk in dit vak.

De grootste verandering over de jaren heen is de grotere aandacht voor het persoonlijke proces en de persoonlijke thema's.

Ik zou nog veel meer willen veranderen maar dan wordt de training te zwaar, vrees ik. Maar dat er nog wat verandert en dat er nog een halve of hele dag bijkomt, acht ik beslist niet uitgesloten.

Ben je tevreden met het succes?

Ja en nee. Ja omdat de training zo super loopt en de belangstelling nog elk jaar toeneemt en de deelnemers over het algemeen heel enthousiast en tevreden zijn.

- Je merkt bijvoorbeeld dat deelnemers na een tijd terugkomen, voor raad of wanneer ze met iets anders worstelen. Dat is toch een heel groot blijk van vertrouwen, vind ik. En erkenning ook.

Nee omdat we niet van die grote marketingbudgetten hebben en onszelf maar matig verkopen binnen potentieel interessante netwerken. We zijn iets teveel van de inhoud en dat merk je in deze maatschappij.

Maar alles bij elkaar zijn we natuurlijk heel tevreden. Blijkbaar hebben we iets ontwikkeld waarmee we mensen goed kunnen helpen. En dat hebben wij gedaan, Conny en ik, en wij kunnen daarmee ons brood verdienen. Ja, daar ben ik dankbaar voor.

B.H., Haarlem, mei 2014.

Opdrachtgevers oa:

Kijk hier voor meer opdrachtgevers.

De training

Doel: assertiever handelen, ruimte innemen, begrenzen, jezelf zijn. Geschikt voor personen die teveel of te weinig assertief handelen.

Een persoonlijk ontwikkeltraject in een groep. Uitermate geschikt als vervolg op of naast begeleiding 1 op 1 rondom bijvoorbeeld relaties, werk of leven.

Duur: 7 dagen.
Deelnemers: max 9.

[Opgeven]

Tarieven

Extra coaching

Data

Elke training kent naast de vermelde data nog een bijeenkomst van ongeveer 3 uur. Dit is een bijeenkomst op locatie die valt tussen de derde en vierde trainingsdag en op de eerste dag wordt afgesproken.

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin