Assertiever worden


Vele hoogbegaafden vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen. Ze zijn niet assertief en krijgen te horen dat ze 'secundair reageren.'

Dat is niet raar. Ze hebben al op vroege leeftijd geleerd denken en analyseren als overlevingsstrategie te gebruiken en voor zichzelf opkomen als iets negatiefs te zien.

Aangeleerd gedrag

Als je niet assertief handelt, ook al ben je van nature wat schuchter, heb je afgeleerd voor jezelf op te komen.

Geen ruzie maken terwijl je verstandig alles analyseerde, hielp je wellicht 'boven' het geruzie te staan. Je mond houden en wegkijken terwijl je gepest werd voorkwam misschien dat je nog heftiger gepest werd.

Jezelf wegcijferen en vriendelijk de oudste en meest wijze spelen, voorkwam dat je boos en emotioneel moest worden, iets wat je eng vond en verafschuwde.

Assertief gedrag

Assertiever worden kun je leren door het gedrag dat je wilt laten zien vaak te oefenen, en door te begrijpen hoe het bij jou werkt en wanneer je je subassertief gedraagt.

Ook zicht krijgen op waar je subassertieve gedrag vandaan komt en hoe je het hebt ontwikkeld en in stand houdt, kan je helpen dat gedrag te veranderen.

Het makkelijkst leer je assertiever worden door begeleiding een op een te combineren met een groepstraining. In de begeleiding kun je je problemen op een rijtje zetten, terwijl je het gedrag in de assertiviteitstraining kunt oefenen.

Begeleiding en training

Onze voorkeur heeft een combinatie van begeleiding 1:1 met deelname aan onze assertiviteitstraining. Dat geeft, leert de ervaring, het beste resultaat.

Wanneer je weinig assertieve problemen ervaart, volstaat deelname aan de assertiviteitstraining.

Assertiviteitstraining

In een assertiviteitstraining leer je je gedachten en gevoelens uiten in plaats van ze voor je te houden.

Je leert je krachtiger en persoonlijker neerzetten, de communicatie en interactie met anderen sturen en beter je grenzen te bewaken. Je leert hoe je overkomt en wat je gedrag teweeg brengt bij de ander. Je leert beter omgaan met kritiek en conflicten.

De assertiviteitstraining van IDEE telt 7 dagen en dat heeft een reden. Een assertiviteitstraining van een of twee dagen is niet realistisch en zou niet zo mogen heten, welk gerenomeerd bureau de training ook geeft.

[Assertiviteitstraining].

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin