Werk/Burnout & zo

Burnout en zo

Dat je tegenwoordig in je werk grote kans loopt een burn-out te krijgen of overspannen te raken, is bekend.

De oorzaken hiervan zijn ook duidelijk: de over de jaren almaar toenemende werkdruk in combinatie met de ene reorganisatie na de andere en een organisatie van arbeid die primair toegesneden is op het belang van de organisatie en niet zozeer op die van de medewerker.

Concreet gezegd is de oorzaak van een burnout in essentie een mismatch tussen enerzijds wat je vindt dat je moet doen en wat de organisatie van je verwacht en anderzijds wat je kunt geven. Als dat teveel uit elkaar loopt, kan je lijf dit niet meer opbrengen.

Op de achtergrond speelt mee dat moderne levens sowieso gefragmenteerd zijn en opgedeeld in een uurtje hier en een uurtje daar, aandacht hier en aandacht daar, terwijl alles - horen we - moet kunnen.

Onder de degenen die uitvallen met een burn-out, vind je vele hoogbegaafden. Die zijn immers vaak zeer plichtgetrouw en gericht op perfectie, terwijl ze daarbij minder goed op hun grenzen letten.

Er vanaf komen

Een burn-out is geen psychiatrisch probleem. Van een burnout kom je af door op drie fronten te werken: de psychische klacht, de overstress en de (omgang met de) werkomgeving.

Wat betreft het eerste gaat het daarbij om inzicht krijgen in je gedragspatronen en die te veranderen. Wat betreft de overstress is het nodig dat je leert ontstressen en je ontspannen te bewaken. Wat betreft je werkomgeving: niet alle werkomgevingen zijn even gezond; soms heb je te leren dat je beter moet begrenzen terwijl in andere gevallen je wellicht tot de conclusie komt dat het verstandiger is om een andere werkomgeving op te zoeken.

Voor hoogbegaafden geldt daarbij ook nog dat er bijna altijd een verband is tussen het hoogbegaafde en de burn-out, en dat het zaak is dat duidelijk te hebben om er in de toekomst anders mee om te kunnen gaan.

Pragmatisch herkaderen

In de begeleiding ben ik persoonlijk, praktisch, pragmatisch en open. Ik coach met een therapeutische ondertoon en ben daarnaast uitstekend op de hoogte van zakelijke en bedrijfsmatige processen. Je leert over jezelf, hoe je in elkaar steekt, wat je aandeel in de problemen is en hoe je het ook anders en beter kan aanpakken.

Sinds 2002 begeleid ik honderden hoogbegaafden per jaar. Ondernemers, managers, consultants, medewerkers, mensen in een verkeerde baan, werkzoekenden, mensen die zich mislukt voelen.

Ik ben opgeleid tot bedrijfseconoom en heb een diverse achtergrond (onder meer ondernemer in de horeca, manager en consultant in de noodhulp, adviseur en consultant small business, specialist financiële informatica). Ik ben therapeut NAP en lid van NOLOC, de Nederlandse Organisatie van Loopbaancoaches. Ik ben tevens historicus en politicoloog.

Voel je welkom
Peter Spelbos

Opdrachtgevers

Onder de zakelijke opdrachtgevers van IDEE vind je naast zelfstandigen en kleine ondernemers ook grotere organisaties en bedrijven.

Bij ons werkt het zo dat namens de organisatie of het bedrijf de leidinggevende (of iemand anders) de opdracht geeft op basis van een offerte van onze kant. Het is niet zo dat deze opdrachtgevers 'meekijken in de keuken' want zo werken wij niet.

Onder deze organisaties en bedrijven kom je onder meer de volgende namen tegen:

Links

Info over hoogbegaafdheid: Wat is hoogbegaafdheid - Het hoogbegaafde brein - Multiple intelligentie - Hoogbegaafd & samenleving - Hoogbegaafd & werk - Omgang met anderen - Problemen hoogbegaafdheid - Problemen hoogbegaafde jongeren - Valkuilen hoogbegaafde jongeren - Aanverwant: add ed. - Autisme versus hoogbegaafdheid - Hulpverlening GGZ - Verkeerde diagnoses - Het grote verdriet - Denkfouten over denken - Uitvoerende functies - Leren en faalangst - Omgaan met motivatieproblemen - Rust, rust, rust - Kanttekeningen - Organisaties HB - Hulpverleners HB - Boeken over HB

Testen: Hoogbegaafd test - Introvert / extravert test - Assertiviteitstest - Relatietest

Begeleiding 1 op 1: Begeleiding hoogbegaafden - Omgaan met jezelf - Omgaan met anderen - Existentiële zaken

Rondom werk: Begeleiding - Beter in samenwerken - Beter worden in wat je doet - Loopbaanadvies - Burnout & zo

Relatietherapie & relatieherstel: Relatietherapie hoogbegaafden - Relatietherapie-weekend - Relatieadvies - Relatieherstel ouder en kind - Begeleiding relationele problemen

Contact & zo: Contactinfo - Bureau IDEE - Tarieven - Colofon

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin