De keuze van beroep en loopbaan

Je bent zestien, ziet iemand iets doen en denkt: dat wil ik ook worden. Maar als je dan tien jaar verder bent en alles geleerd hebt wat je daarvoor moest leren en eindelijk in je eerste baan zit, kan het zo maar zijn dat je denkt: wat doe ik hier eigenlijk?

Een passend beroep kiezen en een loopbaan die je ligt, is niet iedereen gegeven. Soms staar je je blind op één aspect en zie je al het andere over het hoofd. Of heb je je laten verleiden tot een studie en baan die na en paar jaar alle uitdaging missen.

Een oplossing is zelden makkelijk gevonden. Immers, een juiste baan is een combinatie van persoonlijkheid, talenten, aversies, en inzet. En dat alles moet ook nog eens matchen met een werkomgeving die passend en stimulerend is.

Begeleiding bij de keuze van loopbaan en beroep heeft enkel toegevoegde waarde als je weet hebt van persoonlijke processen, banen en de settings die daarbij horen. En dat hebben we bij IDEE.

Methode Savickas

De methode die wij bij loopbaankeuze gebruiken, is gebaseerd op die van Mark Savickas, een Amerikaanse psycholoog.

Het is een beproefde kortdurende methode - twee tot drie sessies - die een goed inzicht geeft in wat iemand drijft in het leven, welke talenten en aversies die persoon heeft, en welke richting hij of zij te gaan heeft.

Savickas' methode helpt cliënten hun werk in hun leven te integreren in plaats van het omgekeerde. Een methode met psychologische diepgang.

De methodiek is bijzonder effectief bij concrete loopbaanvragen. De methode gaat er vanuit dat iemands leven een verhaal is wat nooit af is en waaraan nog steeds geschreven wordt.

Het is geen methodiek waarbij gebruik gemaakt wordt van allerlei testen maar indien noodzakelijk kunnen we ze wel integreren.

We hebben een gelaagde, persoonlijke aanpak en werken resultaatgericht en kortdurend. We zijn daarbij down-to-earth.

Pragmatisch herkaderen en steun

Wij helpen werkenden anders om te gaan met dat waarmee ze worstelen. Reiken kennis en kaders aan. Bieden een steuntje in de rug en handvatten zodat ze op eigen kracht weer verder kunnen.

De ontwikkeling van de gehele persoon staat daarbij voorop. Natuurlijk vergeten we daarbij de belangen van collega's, leidinggevenden en werkgever niet.

Onze cliënten

- Ondernemers, zelfstandigen, ZZPers en medewerkers van organisaties en bedrijven die aan zichzelf willen werken.

- Organisaties en bedrijven die voor medewerkers professionele begeleiding op het psycho-sociale vlak zoeken.

- Organisaties en bedrijven die bereid zijn medewerkers te faciliteren die samen met ons aan zichzelf willen werken.

Overleven

It is not the strongest of the species that survives nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin